Hogyan készíts 3D fotókat facebook-ra ?

Az utóbbi hetekben néhányszor belefutottam egy újfajta kép típusba a Facebookon, ez nem volt más, mint a 3D-s fotó. Ahogy görgettem vagy épp mozgattam a telefonom, a kép is mozgott, de nem sikerült rájönnöm, hogy ezt mások hogy csinálták, ezért utánajártam kicsit. Először is azt kell mondanom, hogy bizonyos szintű szakértelemmel kell rendelkeznie a Photoshopban. 

Ha tudod, hogyan kell dolgozni a Pen Tool, Gradient Tool, Quick Mask és Paths eszközökkel, akkor viszonylag egyszerű elkészíteni. Alapvetően azt fogjuk csinálni, hogy manuálisan létrehozunk egy mélységi térképet! Ugyenezt a mélységi térképet  használja a Facebook, a fotók 3D illúziójának létrehozására ! 

1 Lépés : Válassz egy fényképet !

Keresd meg azt a képet amire szeretnéd alkalmazni ez a 3D hatást . Ideális esetben függőleges fotó legyen pl 800×1000 px.A legjobban ott működik ahol a tárgyak különállóak és kontrasztosak és ahol a a háttér nem túl bonyolult . Valami egyenletes mint pl : egy út , ég vagy sima fal .Ha a háttér bonyolult struktúrájú akkor észrevehető  hogy a 3D hatás “mesterséges” .

2 lépés : A mélységi térkép létrehozása !   A mélységi térkép szürke színárnyalatokból készül (és a színátmeneteket is használhatja). Készítsd el a mélységi térképet egy különálló képként, amelynek mérete megegyezik az eredetivel. Minden árnyalat  meghatározza a fényképezőgéphez viszonyított távolságot:

  • sötét árnyalatok = közel
  • világos árnyalatok = távol

 

Az előtérben lévő objektumok sötétebbek, a háttérben lévő objektumok világosabbak lesznek. Ha valami egyre fokozatosan távolodik (föld, mennyezet, falak stb.), Akkor egy színtónus helyett gradienst ” Színátmenet eszköz” hozzunk létre.

Step by step Videó hamarosan !

Ha érdekel iratkozz fel a Youtube csatornámra. 

Miután elkészült a mélységi térkép, mentsd el  az eredeti és a térképet külön fájlba. pl : filenev_depth.jpg Ahhoz, hogy gyorsan lássuk, hogy minden úgy néz ki ahogy szeretnénk teszteld le a  3D hatást a deepy.me-re kattintva .Először töltsd be az eredeti képet, majd kéri a mélységi térképet.

Egy kis depthmap ízelítő :   

Képek forrása : Photography on the Net

Hamarosan írok egy részletes leírást és készül egy videó  a folyamatról . Ha hasznosnak találtad a bejegyzést iratkozz fel !